Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Τέλος τα τεκμήρια διαβίωσης. Θα αντικατασταθούν από το Περιουσιολόγιο

Τους τελευταίους μήνες ζωής... μετρούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Το τέλος των τεκμηρίων προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο οποίος δήλωσε πως τα τεκμήρια είναι άδικα και ως εκ τούτου θα καταργηθούν από το 2014, προκειμένου να αντικατασταθούν από το περιουσιολόγιο.

Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο «αχρηστεύει» τα «αυστηρά» τεκμήρια διαβίωσης που ισχύουν σήμερα για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, ιδιωτικά σχολεία και οικιακές βοηθούς. Φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά που θα ισχύσουν τα τεκμήρια τα οποία απειλούν φορολογουμένους που δηλώνουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Εντός του 2014 θα ενεργοποιηθεί το Περιουσιολόγιο μέσω του οποίου καθιερώνεται ο ηλεκτρονικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» για την ακίνητη και κινητή περιουσία 8,5 εκατ. φορολογουμένων και θα παρακολουθούνται όλες οι συναλλαγές και η καταναλωτική συμπεριφορά των φορολογουμένων.

Με το Περιουσιολόγιο η εφορία «ανοίγει» για κάθε φορολογούμενο ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο που θα περιέχει πλήρη στοιχεία για όλα τα εισοδήματα, ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες), δάνεια, καταθέσεις, πιστωτικές κάρτες, μετοχές, ομόλογα, νοσήλια, δίδακτρα ακόμα και τις δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο. Σήμερα πάντως οι φορολογούμενοι μπορούν να αποφύγουν την «παγίδα» των τεκμηρίων επικαλούμενοι εισοδήματα παρελθόντων ετών, αρκεί τα εισοδήματα αυτά να έχουν αποδεδειγμένα φορολογηθεί ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα από τον φόρο.

Όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών:

Για τον προσδιορισμό του «κεφαλαίου» κάθε έτους, αθροίζονται τα πραγματικά εισοδήματα που έχουν φορολογηθεί ή νόμιμα απαλλαγεί από τον φόρο, τα χρηματικά ποσά που έχουν αποκτηθεί αλλά δεν θεωρούνται εισόδημα, τα χρηματικά ποσά που προέρχονται από την πώληση περιουσιακών στοιχείων, από την εισαγωγή χρηματικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, από δάνεια, δωρεές, γονικές παροχές κ.λπ., καθώς και οποιοδήποτε άλλο ποσό, το οποίο αποδεδειγμένα έχει εισπραχθεί.

Από το άθροισμα όλων αυτών των ποσών εισοδημάτων και εσόδων, αφαιρούνται οι αντικειμενικές δαπάνες ή τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, ΙΧ, σκάφη, πισίνες, υπηρετικό προσωπικό και δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, καθώς, επίσης, οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, για δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών και για την αποπληρωμή δανείων. Το ποσό που απομένει μετά την αφαίρεση των παραπάνω δαπανών, είναι το «μη αναλωθέν κεφάλαιο» που μπορεί να επικαλεστεί ο φορολογούμενος.

«Οχι» σε οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα
Θα αντισταθούμε σε πιέσεις για επιβολή οριζόντιων δημοσιονομικών μέτρων δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας τονίζοντας όμως πως πρέπει να βαθύνουν και να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Πρόκειται για μια ευαίσθητη ισορροπία και τώρα πρέπει να δώσουμε έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έναντι των οριζόντιων δημοσιονομικών», δήλωσε. Μιλώντας χθες στους Financial Times τόνισε πως έχουμε καταφέρει να σταθεροποιήσουμε την ελληνική οικονομία, με τους FT να σημειώνουν πως έχει υποστηρίξει ότι ίσως η χώρα δεν χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού την επόμενη διετία.

Κενό που το ΔΝΤ υπολογίζει στα 11 δισ. ευρώ και θα μπορούσε να καλυφθεί με επιστροφή του Δημοσίου στις αγορές και χρήση αδιάθετων κονδυλίων από τα 50 δισ. ευρώ της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης. Σε άλλες δηλώσεις του υποστήριξε πως ενδεχόμενο νέο δάνειο δεν σημαίνει απαραίτητα νέο Μνημόνιο, εκτίμησε πως είναι υποεκτιμημένη η πρόβλεψη για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ επανέλαβε πως οι τραπεζικές χορηγήσεις θα γίνονται με το σταγονόμετρο, εάν δεν επιστρέψουν οι καταθέσεις.

Τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, με χαμηλότερο επιτόκιο. Σχετικά με το πότε θα φύγει... οριστικά η τρόικα από την Ελλάδα είπε πως θα γίνει «όταν μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να βγούμε μόνοι μας στις αγορές. Δεν θέλω να κάνω τον μάντη, αλλά αυτό θα γίνει σύντομα».

Όπως σημείωσε η τρόικα δέχεται ότι θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, που ανοίγει τον δρόμο για νέα ελάφρυνση χρέους. Για τους πλειστηριασμούς διαβεβαίωσε πως για την πρώτη κατοικία θα τεθούν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και «ο φτωχός που έχει κτυπηθεί από την ύφεση δεν θα χάσει το σπίτι του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου