Διαγραφή προστίμων για απλήρωτα τιμολόγια - Αλλάζει ο τρόπος υποβολής των δηλώσεων - Από πότε θα ισχύσει το μέτρο
Νομοθετική παρέμβαση με την οποία θα γίνεται συμψηφισμός χρεών Ιδιώτων
και Δημοσίου προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τη σύσκεψη
που είχε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τη συμμετοχή του
αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα, του υφυπ. Οικονομικών
Γιώργου Μαυραγάνη αλλά και των κυρίων Φίλιππου Σαχινίδη και Χρήστου
Πρωτόπαππα από το ΠΑΣΟΚ.
Στο πλαίσιο αυτό θα αλλάξει ο τρόπος υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ προκειμένου να δηλώνεται στο taxisnet αυτός που πραγματικά έχει εισπραχθεί και όχι το σύνολο του ποσού που καταγράφει το παραστατικό (τιμολόγιο), ενώ, όπως είπε ο πρωθυπουργός, όλα τα πρόστιμα λόγω μη καταβολής ΦΠΑ καταργούνται.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά σε πρώτη φάση το μέτρο θα αφορά επιτηδευματίες με τζίρο 500.000 ευρώ ετησίως και πολύ σύντομα θα επεκταθεί σε επιχειρήσει με τζίρο 2 εκατ. ευρώ ετησίως. Το σχετικό μέτρο θα νομοθετηθεί συντομα, θα εφαρμοσθεί μέσα στο φθινόπωρο και θα ολοκληρωθεί μες στη χρονιά.
Πληροφορίες του Newmoney.gr αναφέρουν πως υπεύθυνος για την κατάρτηση του σχεδίου είναι ο υφυπ. Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο οποίος σήμερα παρουσίασε αναλυτικά το μέτρο στη σύσκεψη.
Όπως διευκρίνιζαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών με βάση το εναλλακτικό σύστημα υπολογισμού και πληρωμής του ΦΠΑ που ετοιμάζει η κυβέρνηση οι επιχειρήσεις δεν θα αποδίδουν ΦΠΑ κατ' ανάγκη όταν εκδώσουν τιμολόγια αλλά αφού πρώτα θα έχουν εισπράξει την αξία και το ΦΠΑ της συναλλαγής για το οποίο εκδόθηκε το παραστατικό. Στο πλαίσιο αυτό κάθε επιχείρηση που θα κάνει δήλωση απόδοσης ΦΠΑ κάθε μήνα ή τρίμηνο θα εισέρχεται στο νέο σύστημα πληρωμής και θα δηλώνει το ακριβές ποσό που έχει μπει στο Ταμείο της απ' τη συναλλαγή. Με βάση αυτό το ποσό θα καταβάλει το ΦΠΑ και όχι με βάση το ποσό που αναγράφεται στο τιμολόγιο. Το πρόβλημα μέχρι σήμερα ήταν ότι εξαιτίας της κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας χιλιάδες μικρομεσαίες και όχι μόνο επιχειρήσεις εξέδιδαν τιμολόγια πριν εισπράξουν την αμοιβή τους για συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών ή και με το Δημόσιο. Στη συνέχεια όμως υποχρεούνταν να καταβάλλουν το ΦΠΑ στο Δημόσιο σαν να το είχαν εισπράξει με αποτέλεσμα όμως να ασφυκτιούν οικονομικά ή και να επιβαρύνονται με πρόστιμα καθυστέρησης υγιείς επιχειρήσεις επειδή ο αντισυμβαλόμενος δεν τους εξοφλούσε. Με το νέο σύστημα θα μπορεί προαιρετικά κάθε επιχείρηση να ζητά να αποδίδει ΦΠΑ μόνο για τα λεφτά που έβαλε πραγματικά στο ταμείο της και όχι με βάση το τι γράφουν τα τιμολόγια. Βέβαια με αυτό τον τρόποι οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν και να εκπέσουν ΦΠΑ που δεν έχουν εισπράξει. Επιπλέον θα ελέγχονται και αναλυτικά και για το ποια τιμολόγια πληρώθηκαν και ποια δεν πληρώθηκαν κυρίως μέσα από διασταυρώσεις στοιχείων των αντισυμβαλλόμενων.
Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού
«Σήμερα ανακοινώνουμε μια αληθινά μεγάλη μεταρρύθμιση, που την έχουμε υποσχεθεί από καιρό, που τη σχεδιάσαμε από την πρώτη στιγμή ανάληψης της διακυβέρνησης. Μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, που την υποσχέθηκε στον Ελληνικό λαό αυτή η Κυβέρνηση συνεργασίας και που τώρα την κάνει πράξη. Πρόκειται για τον συμψηφισμό οφειλών ΦΠΑ, που θα οδηγήσει πολύ σύντομα σε σημαντικότατη εξομάλυνση της Ελληνικής αγοράς. Οι πληρωμές του ΦΠΑ προκαλούσαν μεγάλη αναστάτωση στην αγορά. Γιατί όποιος, κράτος ή ιδιώτης, δεν πλήρωνε ένα τιμολόγιο, άρα και το ΦΠΑ του, δημιουργούσε αλυσιδωτές εμπλοκές σε πολλές επιχειρήσεις. Κι αυτό το πρόβλημα έχει πολλαπλασιαστεί λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην οικονομία… Τώρα, λοιπόν, προχωρούμε σε συμψηφισμό οφειλών, από εδώ και μπρός, όχι μόνο από και προς το Δημόσιο, αλλά και σε συμψηφισμό οφειλών ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα, οφειλών που αφορούν στο ΦΠΑ. Δηλαδή, όλες τις συναλλαγές όπου ο ΦΠΑ δεν πληρώνεται...
Σε πρώτη φάση, θα αφορά επιχειρήσεις και επιτηδευματίες με ετήσιο τζίρο μέχρι 500 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Αλλά πολύ σύντομα θα επεκταθεί σε επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Κι έτσι, θα καλύπτει συνολικά πάνω από το 85% των συναλλαγών. Και μάλιστα η ένταξη στο νέο λογιστικό σχήμα θα είναι προαιρετική. Με το σύστημα που υπήρχε ως τώρα, η ασυνέπεια του κράτους μπορούσε να μπλέξει φορολογικά πολλούς συνεπείς επιχειρηματίες. Ενώ κι ένας επιχειρηματίας που δεν πλήρωνε, μπορούσε να μπλέξει άλλους επιχειρηματίες. Με το νέο σύστημα, οι συνεπείς επιχειρηματίες δεν θα έχουν κανένα φορολογικό μπλέξιμο, ούτε από την ασυνέπεια του κράτους, ούτε από την ασυνέπεια άλλων επιχειρηματιών.
Κι αυτό θα επιφέρει άμεσα εξομάλυνση στην αγορά. Ενώ είναι και φορολογικά ουδέτερο: δεν χάνονται οφειλές ΦΠΑ, ούτε καθυστερούνται οφειλές. Αντίθετα, σε κάθε περίπτωση εντοπίζεται από την αρχή η πραγματική πηγή της οφειλής. Πρόκειται για ένα μέτρο εξαιρετικά ενισχυτικό, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για την αγορά συνολικά, εφ’ όσον γενικευτεί. Θα νομοθετηθεί σύντομα, θα εφαρμοστεί μέσα στο φθινόπωρο και θα ολοκληρωθεί μέσα στη χρονιά. Να σημειωθεί και κάτι ακόμα: Όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στο παρελθόν, σε επιχειρήσεις λόγω μη καταβολής ΦΠΑ, που δεν τους είχε πληρώσει το ίδιο το Δημόσιο, καταργούνται! Άλλωστε, μέχρι το τέλος του έτους, οι περισσότερες οφειλές του κράτους σε ΦΠΑ θα έχουν εξοφληθεί! Έτσι, το κράτος θα έχει πληρώσει πια εκείνα που χρωστάει… Και μάλιστα, μέσα σε ένα χρόνο, το 2013, πληρώθηκαν οι μισές από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Οι οποίες το 2012 έφταναν τα 9,5 δισεκατομμύρια και σήμερα είναι 4,7 δισεκατομμύρια. Μέχρι το τέλος του 2014, θα έχουν μειωθεί στα 2 μόνο δισεκατομμύρια, αφού προβλέπονται πληρωμές 2,7 δισεκατομμύρια για φέτος, από τις οποίες το 1 δισεκατομμύριο θα πληρωθεί χωρίς να δανειστούμε: από το πρωτογενές πλεόνασμα που βγάλαμε την προηγούμενη χρονιά! Έτσι το κράτος δεν θα ταλαιπωρεί πια τον πολίτη για δικές του «αμαρτίες». Ούτε και το κράτος πλέον- θα πρέπει όλοι να το καταλάβουμε- μπορεί να είναι ποτέ αυστηρό προς τον πολίτη, όταν δεν είναι δίκαιο προς τον πολίτη πρώτα. Υπάρχουν και μια σειρά από άλλες μεταρρυθμιστικές τομές, τις οποίες είχε εξαγγείλει αυτή η Κυβέρνηση και τώρα τις έχει ολοκληρώσει.
Αναφέρω ενδεικτικά μόνο τρείς: Πρώτον, για πρώτη φορά, προχωρήσαμε σε άνοιγμα ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου συγκεντρώνονται χρηματικά ποσά, τα οποία προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Το ποσό που συγκεντρώθηκε μέχρι τώρα, κατανεμήθηκε στα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Δεύτερον: Η Κυβέρνηση κατάρτισε για πρώτη φορά, μετά από περίπου 100 χρόνια, το νομοθετικό πλαίσιο διοίκησης, διαχείρισης και εποπτείας των αδρανών καταθέσεων ή κληροδοτημάτων, ή «σχολαζουσών» κληρονομιών, δηλαδή κληρονομιών που δεν τις διεκδικεί κανείς, που παραμένουν ακίνητες, αδρανείς. Έτσι, ένας σημαντικός πόρος που έμενε ανενεργός, τώρα ήλθε στην επιφάνεια και αξιοποιείται.
Και τρίτον: Βελτιώθηκε η διαδικασία συνταξιοδότησης, των συντάξεων του Δημοσίου. Καθιερώθηκε, για πρώτη φορά, ο θεσμός της προκαταβολής της σύνταξης από το Δημόσιο. Ο αριθμός των δικαιούχων που λαμβάνουν προκαταβολή σύνταξης, με βάση τα στοιχεία Μαρτίου, ανέρχεται σε 15.153.
Ακόμα: Συντμήσαμε το χρόνο απονομής σύνταξης στους δικαιούχους του Δημοσίου. Και προχωράει και ολοκληρώνεται η απογραφή των πραγματικά δικαιούχων συνταξιούχων. Γιατί πρέπει να ξέρετε ότι βρέθηκαν μερικές χιλιάδες μη καταγεγραμμένων και συνταξιούχων των οποίων τη σύνταξη συνέχιζαν να εισπράττουν οι συγγενείς τους ακόμα και μετά το θάνατό τους! Στις περιπτώσεις αυτές αναζητήθηκαν οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις συνολικού ποσού 54 εκατομμυρίων ευρώ. Και μέχρι στιγμής ανακτήθηκε συνολικά το 70%, δηλαδή 35-36 εκατομμύρια ευρώ. Όλα αυτά και αρκετά ακόμα, τα είχαμε υποσχεθεί. Τώρα γίνονται πραγματικότητα.
Είναι αυτής της Κυβέρνησης συνεργασίας επιτεύγματα! Αλλά η σημαντικότερη μεταρρύθμιση - αληθινή τομή - είναι ο συμψηφισμός οφειλών του ΦΠΑ, που μελλοντικά θα ανοίξει το δρόμο για το συνολικό συμψηφισμό οφειλών από και προς το Δημόσιο. Έτσι η οικονομία μας παίρνει μια μεγάλη ανάσα. Τώρα που βγαίνει από την κρίση και τη χρειάζεται αυτή την ανάσα ακόμα περισσότερο… Και έτσι, η Ελλάδα μπαίνει πραγματικά στον 21ο αιώνα. Με Δικαιοσύνη και με Ανάπτυξη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου