Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Οι επιπτώσεις από τα νέα μέτρα στο λογιστικό επάγγελμα



Με την εξέλιξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, ο ρόλος του accountant /λογιστή σε μια εταιρεία είναι αρκετά πιο σύνθετος και σαφώς αναβαθμισμένος σε σχέση με το παρελθόν.
Ο επαγγελματίας accountant, που συνήθως είναι πλέον πτυχιούχος ανώτατης οικονομικής σχολής, καλείται να έχει γνώση αρκετών πεδίων πέρα από την παραδοσιακή λογιστική, όπως χρηματοοικονομικά, οικονομικά, δίκαιο, φορολογικά, διοίκηση, εσωτερικό έλεγχο, πληροφοριακά συστήματα, αλλά και διάφορα άλλα σχετικά γνωστικά πεδία.

Είναι χαρακτηριστικό το φαινόμενο των στοιχείων που δίνουν συνεχώς και κατά μήνα πλέον οι λογιστές των επιχειρήσεων στις τράπεζες για κατάρτιση αριθμοδεικτών και λοιπές διαδικασίες αξιολογήσεων. Ο επαγγελματίας λογιστής παίρνει αποφάσεις καίριας σημασίας για τη σύγχρονη επιχείρηση και η κριτική σκέψη του παίζει σημαντικό ρόλο τόσο για την εύρυθμη λειτουργία της όσο και για την επιτυχή αντιμετώπιση και τη διαχείριση του κινδύνου.
Είμαστε οι πρώτοι που εφαρμόσαμε τη μηχανογράφηση στην Ελλάδα, σε ένα θεσμικό πλαίσιο που δε μας επέτρεπε καν τη μεταφορά των παραστατικών στα γραφεία μας για καταχώρηση, και σε μια δημόσια διοίκηση που μας ανάγκαζε να αντιγράφουμε με στυλό και καρμπόν τις μηχανογραφημένες μισθολογικές καταστάσεις στα έντυπα του ΙΚΑ.

Η εκμετάλλευσή μας από το κράτος
Κάποιοι καρεκλοκένταυροι, βέβαια, στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρήκαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την οργάνωση σε γνώσεις, υποδομές, μηχανογράφηση, επιμόρφωση που έχει ο κλάδος μας και να μας μετατρέψουν σε άβουλα εκτελεστικά όργανα των όποιων κάθε φορά μεγάλων ιδεών έχουν για φορολογικές ή άλλες μεταρρυθμίσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για αιώνες η Ελλάδα μαζί με την Αλβανία ήταν οι μόνες χώρες της Ευρώπης που δεν είχαν κτηματολόγιο παρά τα δις που είχαν αναλωθεί…
Βλέποντας ότι σε κανέναν άλλο κλάδο πιο σχετικό με το αντικείμενο (μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, νομικοί κ.λπ.) δε θα μπορούσαν να επιβάλουν την υποχρέωση σύνταξης περιουσιολογίου, βρήκαν την ευκαιρία στον κλάδο μας, φέρνοντάς μας σε δύσκολη θέση απέναντι στους πελάτες μας και δίνοντας την ψεύτικη υπόσχεση, από υπουργικά χείλη, ότι αυτό θα γίνει μόνο για μία φορά και εν συνεχεία θα αναλάβουν τα κτηματολόγια και οι συμβολαιογράφοι, να μας εμπλέξουν σε μια ατέρμονη χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία, από την οποία δεν μπορούμε να απεμπλακούμε. Και είχαν και το θράσος, όταν αποκαλύφθηκε ότι τα στοιχεία που είχαμε υποβάλει ήταν ακαταχώρητα (αγροτικά ακίνητα κ.λπ.), να αφήσουν έμμεσα και αιχμές κατά του κλάδου μας.
Αναγκαστήκαμε να καταχωρήσουμε μηχανογραφικά ολόκληρο το ασφαλιστικό σύστημα των εργαζομένων, όταν τα περισσότερα υποκαταστήματα του ΙΚΑ δεν είχαν καν Η/Υ. Και βγαίνουν οι διάφοροι καρεκλοκένταυροι στο τέλος και καρπώνονται το αποτέλεσμα της δουλειάς μας, χωρίς κανείς να αναφέρει τίποτα για μας.
Το 2013 υποβλήθηκαν σχεδόν όλες οι φορολογικές δηλώσεις από εμάς, με αποτέλεσμα τεράστια εξοικονόμηση εργατοωρών και χρημάτων για το κράτος, τα οποία βέβαια επιβάρυναν αντίστοιχα τον κλάδο μας. Με αμοιβές σαφώς μειωμένες λόγω της κρίσης, αναγκαστήκαμε να υποβάλλουμε δηλώσεις, με στοιχεία όπως Ε2, ΑΦΜ εργοδοτών, στοιχεία ακινήτων κ.λπ., που ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δε θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν οι υπηρεσίες του υπουργείου. Είχε κανείς την στοιχειώδη ευγένεια, αν μη τι άλλο, να βγει και τουλάχιστον να ευχαριστήσει τον κλάδο μας για τη συμβολή του και για τα χρήματα που γλίτωσε το κράτος; Αντ’ αυτού, μας στέλνουν στρατιές φορολογουμένων να τους εκτυπώσουμε ακόμα και τα τέλη κυκλοφορίας, εξοικονομώντας εργατοώρες από τις Δημόσιες Υπηρεσίες και τινάζοντας κυριολεκτικά τη λειτουργία των γραφείων μας στον αέρα.
  Και νέες υποχρεώσεις
Κι επειδή τρώγοντας έρχεται η όρεξη, οι φωστήρες του υπουργείου σκέφτονται και άλλους επιπλέον τρόπους εκμετάλλευσης και εξόντωσής μας. Μέσα σε μια καταιγίδα φορολογικών αλλαγών, που δεν υπάρχει χρόνος ούτε καν στοιχειώδους ανάγνωσης, πόσο μάλλον κατανόησής τους, και χωρίς τις απαραίτητες ερμηνευτικές εγκυκλίους, έρχεται η επιβολή εξοντωτικών προστίμων στις επιχειρήσεις για παραβάσεις που κάποιες φορές μπορεί να οφείλονται και σε δικό μας ανθρώπινο λάθος (λάθος μεταφορά μικροποσών κ.λπ.), κάνοντας ακόμα πιο ψυχοφθόρα την άσκηση του επαγγέλματός μας και τινάζοντας στον αέρα τις σχέσεις με τους πελάτες μας.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η αποκορύφωση της προσπάθειας εξόντωσής μας είναι η επιβολή των μηναίων συγκεντρωτικών καταστάσεων.
Για αρκετές δεκαετίες υποχρεωνόμαστε κάθε χρόνο να υποβάλουμε ετήσιες συγκεντρωτικές καταστάσεις με ανάλυση ανά συναλλασσόμενο σε κάθε επιχείρηση για όλες τις συναλλαγές του άνω των 300 ευρώ. Αυτή η εργασία έπρεπε να ολοκληρωθεί σε 9 μήνες από τη λήξη του έτους, και στην πράξη λόγω της δυσκολίας στη σύνταξή τους παρατείνεται η προθεσμία στο ένα έτος. Η σωστή διαχείριση των στοιχείων από το υπουργείο μπορεί άνετα να φέρει άμεσα τεράστιο ελεγκτικό αποτέλεσμα. Αντ’ αυτού, είδαμε για χρόνια όλος αυτός ο κόπος μας να πηγαίνει ανεκμετάλλευτος, να καταλήγει σε πεταμένους σάκους στις αποθήκες των υπουργείων, μέχρι και να αμείβονται ιδιωτικές εταιρείες – στις οποίες κοινοποιήθηκαν παράνομα τα προσωπικά στοιχεία των φορολογουμένων – χωρίς ποτέ να υπάρχει αποτέλεσμα.
Και ως λύση στο πρόβλημα βρήκαν οι φωστήρες του υπουργείου τη μηνιαία υποβολή των παραπάνω καταστάσεων, με τρόπο που ανατρέπει όλη τη μέχρι τώρα οργάνωση της δουλειάς μας. Ποιος θα μας αποζημιώσει για τις επενδύσεις σε Η/Υ, προγράμματα, εργατοώρες που θα χρειαστεί να επενδύσουμε; Ποιος θα μας πληρώσει για τη σύνταξη κάθε μήνα αυτών των καταστάσεων, όταν οι πρώτοι κοστολογικοί υπολογισμοί καταλήγουν σε τουλάχιστον διπλασιασμό του κόστους παροχής των υπηρεσιών μας; Οι επιχειρήσεις; Ας γελάσουμε. Το κράτος: Ελάτε, κε Θεοχάρη, να το συζητήσουμε. Υπηρεσίες θέλετε, πληρώστε τες.
  Η διαφύλαξη της επαγγελματικής υπόστασης και της αξιοπρέπειάς μας
Επειδή, όμως, ο κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι, δηλώνουμε ξεκάθαρα:
Πέρα από την κατάργηση των εξοντωτικών προστίμων, δηλώνουμε ότι καμία συγκεντρωτική δεν πρόκειται να υποβληθεί από τα λογιστικά μας γραφεία.
Ζητάμε από όλους τους φορείς συμπαράσταση στο δίκαιο αίτημά μας.
Κινητοποίηση από όλους τους συλλογικούς μας φορείς.
Ζητάμε από τους φορείς των επαγγελματιών συμπαράσταση στο αίτημά μας που στην ουσία αυτούς αφορά άμεσα (αλλιώς, ας είναι έτοιμοι να επωμισθούν, πέραν των προστίμων, το σοβαρό κόστος της υποβολής των μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων).
Αποζημίωση από το κράτος για όλες τις καταστάσεις που αποδεδειγμένα υποβάλλαμε στο παρελθόν (Ε9) και αναγκαστήκαμε να ξαναϋποβάλλουμε.

*Τα παραπάνω προέκυψαν μετά τη συνάντηση που είχαν μέλη του Συλλόγου Επαγγελματιών Λογιστών Μεσσηνίας, το απόγευμα της Παρασκευής, σε αίθουσα του παλιού Επιμελητηρίου στην Καλαμάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου